Tuesday, 4 August 2009

The signs of getting old

There are times when you feel so tired of doing things that you do... that you just want to drop everything and do nothing. I'm sure you know the feeling. It has nothing to do with mood swings or that `time' of the month. Just mental fatigue, I guess.

Today feels like such a day for me. But rather than mope about it, I'm sharing an interlude with you that hopefully would lift some spirits, especially mine.

Duda bertemu janda

(Credit to speedo at cari.com.my)

Di sebuah perkampungan ada seorang duda yang sudah berumur dan tinggal seorang di rumahnya. Anak-anaknya semua bekerja di bandar. Berdekatan rumahnya itu ada seorang janda yang juga agak berumur dan juga tinggal seorang diri. Sudah bertahun lamanya mereka berjiran dan sering juga berhubung kala kesunyian.

Suatu hari… di petang yang redup... si duda duduk di bawah pokok rambai.. merenung ke arah rumah si janda. Si janda perasan dan datang menegur si duda... "Pak Uda oii.. ape yang dimenungkan nye tu... "

Si duda menunduk seketika... lalu menjawab, "Ada perkara aku nak bagitau ko ni Mak Jan.."

Berkerut dahi si janda... kerana kelihatan serius pulak si duda tu. "Ape nyer ..serius je bunyi nyer.."

Si duda merenung si janda... lalu dengan segala kekuatan yang ada dia berkata... "Aku ni kepingin nak berbinikan ko... ko sudi tak?"

Si janda tersenyum… dan diam seketika ..lalu si janda menjawab, "Erm... sudi... "

Setelah berborak seketika... si janda dan duda pun pulang kerumah masing-masing kerana hari sudah menjelang senja.

Pada malam itu… si duda gelisah... dia tidak ingat jawapan yang diberikan si janda petang tadi. Adakah dia sudi atau tak... yelah dah tua... memori pendek sikit. Setelah berfikir sejenak... si duda tidak jugak mendapat jawapan... lalu terpaksalah dia bertanya sekali lagi kepada si janda. Si duda pun mendail nombor telefon si janda… nak datang rumah tak molek pulak dah malam-malam camni...

"Helo... Mak Jan.. Pak Uda di sini. Aku ingin bertanya... almaklum dah tua mudah lupa... petang tadi aku bertanya pada ko, sudikah ko berkahwin dengan aku. Err.. apakah yang ko jawab?"

Mendengar suara si duda.. si janda pun berkata, "Aku jawab aku sudi… ikhlas dari hati. Selamat ko telepon aku, Pak Uda... "

Si duda pelik dengan kata-kata si janda lalu bertanya... "Kenapa?"

Dan si janda menjawab, "Aku pun lupa siapa yang ajak aku kawin petang tadi….."

22 comments:

Tok Snake said...

1. i've had that feeling years ago.

2. hahahahaha

3yearshousewife said...

Hehehe, kelakar,kelakar...
Unfortunately,everyone will have that 'senior moment' when they reached certain age.
Enjoyed reading your blog.

Zendra said...

haha cute!

VersedAnggerik said...

muahahaha....

ada maksud ka ini cerita ya maula?

HLiza said...

La..what if they wake up everyday forgetting why they sleep next to each other..parah nih.

aNyway..i have that feelings too at times Oldstock..

Chahya said...

LOL

Ini baru betul sekufu hehehehe

Oldstock said...

Tok snake,

I've been getting that feeling quite a lot lately. Perhaps it's a sign for me to search for something new.

Oldstock said...

Salam 3yearshousewife,

Welcome to this blog. Glad that you enjoy it. Thanks for linking me.

I hope being a fulltime housewife over there in the UK is not boring you too much :-)

Oldstock said...

Hi Zendra,

Hopefully, we would still have control of our faculties when we reach that age :-)

Oldstock said...

Verse,

Perhaps the underlying message is this : Kalau dah berkenan kat seseorang tu, jangan pikir lama-lama nak pinang. Nanti boleh terlupa, heheheh...

Oldstock said...

Hliza,

Hehehe... if they wake each morning and wonder who is this person sleeping next to them, that would be hilarious!

You take care and be cheerful now. Don't get that feeling too often. Just remember, kita mencari rezeki untuk menampung keluarga.

Oldstock said...

Chahya,

That's why bila kita doa untuk panjang umur, make sure kita jangan lupa mintak supaya sihat tubuh badan dan akal fikiran... kalau asyik pelupa macam ni pun parah juga, heheheh...

D said...

HaHa!! Perhaps Mak Jan & Pak Uda might as well forget the whole idea of getting married! LOL!

mamasita said...

Punyalah pelupa these bakal2 pengantin..I wonder what else they'll forget once they've tied the knot! O dear! hahaha

afah said...

..salam, old stock..
..try eating more fish..they say it prevents dementia..

Madam Markonah said...

Ni bukan lagi sign of old age... more like sign of dementia... hihihi!

Oldstock said...

D,

Takpe la... masing-masing dah berhajat. Kena la bagi peluang :-)

Oldstock said...

mamasita,

Bila selasai je akad, part yang berikutnya, gerenti tak lupa punya, heheheh....

Oldstock said...

Salam Pak Afah,

You advise is noted :-)

Oldstock said...

Madam,

Kita yang muda sedikit ni pun kekadang lupa, hahaha!

mekyam said...

this is too funny. :D

salam OS! i'm glad i dropped by.

Oldstock said...

Salam mekyam,

I am most happy that you dropped by. Welcome and hope to see more of you.