Sunday, 15 April 2012

Pantun 4 Kerat

Anak punai anak merbah
Terbang turun buat sarang
Blog ditinggal terlalu lama sudah
Sampai penuh habuk dan sawang


Asal kapas jadi benang
Dari benang dibuat baju
Hal yang lepas jangan dikenang
Ayuh dibuka lembaran baru


Selat teduh lautan tenang
Banyak labuh perahu Aceh
Kerana pembaca yang sudi bertandang
Ku ucapkan berbanyak terima kasih


Kalau pinang masih muda
Rasanya kelat sudahlah pasti
Kalau hilang pembaca hamba
Rasanya sunyi di dalam hati


Empat rangkap pantun empat kerat yang telah saya modify dari lirik lagu yang pernah popular zaman 70an dulu, sebagai posting pertama pada bulan empat ini. Dengan kesibukan tugas serta perjalanan ke sana ke mari, terlepas saya untuk menulis sesuatu sebagai tanda blog Just Observations ini telah pun menjangkau usia 4 tahun.

Terima kasih saya ucapkan kepada semua rakan blogger serta pembaca (samada pembaca senyap mahupun yang bersuara) yang telah menemani saya sekitar pengembaraan saya di alam siber.

Indah budi kerna bahasa... ingatan saya kepada tuan sentiasa.

18 comments:

mamasita said...

Assalaamu'alaikum Oldstock..sedapnya pantun..pulak modify dari one of my old favourities..I macam nak nangis..hihi

Selamat Ulangtahun ke 4 for your blog..antara yang paling best dibaca dalam blogosphere..mantap dan menghiburkan..*tepuk tangan*

koolmokcikZ said...

tahniah

Papa-NtiQ said...

Hi Oldstock....teringat uji rashid. Dah 4 tahun your blog?...mine baru jer 4 bulan tak tahu la sampai bila dapat bertahan.

Lili said...

Selat teduh lautan tenang
Banyak berlabuh perahu Bali (hiks)
Usah gusar bawalah bertenang
Sebab Blog Oldstock saya kembali!

Happy 4th Anniversary, Just Observations Blog! Am looking forward for more of your wonderful write-ups..

Jehan Bakar said...

Dah 4 tahun yerkkk?

Tak boleh ler guna pantun "buah cempedak di luar pagar" kannnn?

somuffins said...

Oldstock
Tahniah bertahan selama 4 tahun.

Hidup Johor! *ehh..tetiba?*

zafi said...

gemersik suara pawana menerpa
bangunnya beradu tuan puteri
Blog Oldstock tidakkan dilupa
tersemat erat di sanubari

Blog Oldstock tidakkan dilupa
tersemat erat di sanubari
Kunjungan kasih yang penuh mesra
sudahku tanam ikhlas di hati


I always enjoy to read and even create the pantun.. remember represented my school for state competition :D

Cara Lim said...

Happy Blog Anniversary and wishing you lots more blog anniversaries to come.

Al-Manar said...

Pantun empat kerat dalam bula empat sempena tahun menulis. Syabas

Oldstock said...

Alaikum salam mamasita,

Minta maaf la ye... lambat sangat membalas komen dari rakan-rakan. Thank you for the compliments. Wishing the best for your blog too.

Oldstock said...

Koolmokcik, tq for reading and regularly visiting.

Oldstock said...

Papa antik,

Memang dari lagu Uji Rashid, which I was listening to, a few weeks ago. Keep up the good work at your blog. You should be able to last some years yet.

Oldstock said...

Saudari Lili, terima lah pantun balas dari saya :

Banyak berlabuh perahu Bali,
Setelah penat laut diduga,
Walaupun jauh sahabatku Lili,
Masih tersemat dalam hatiku jua...

Oldstock said...

Verse,

Actually, it did cross my mind at first, to modify the more commonly known pantuns... like the one you mentioned and also the one about pulau pandan jauh ke tengah. But I just couldn't find the right lines to convey the message.

Your's is also 4-years old kan? We started at just about the same time :-)

Oldstock said...

Cik Som,

Tq and hidup Johor! Hehe...

Oldstock said...

Zafi,

Kunjungan kasih yang penuh mesra,
Dari sahabat blogger di luar negeri,
Saudara ku Zafi, teruskan usaha,
Semuga berjaya di kemudian hari...

Tq Zafi for the frequent visits and comments. Wishing you the best in your studies...

Oldstock said...

Cara aka Andrea,

Thank you and my best wishes to you too...

Oldstock said...

Pakcik Al-Manar,

Terima kasih atas kunjungan serta pandangan. Yours is a blog full of inspirational stories which are always an enjoyable read...